Kimler Katılmalı
Sürdürülebilir ekonomi kapsamında sürdürülebilir finans ve emisyon salımından kaynaklanan risklerinin yönetilmesinde yaşanmakta olan değişim ve olası etkileri konularında bilgi sahibi olmak isteyen tüm katılımcılar.
Amaç
İklim değişikliğinin etkilerinin giderek artan şekilde yaşandığı günümüzde başta enerji kaynaklı olmak üzere emisyonların azaltılması özellikle ülkeler ile mal ve hizmet üreten firmalar; hatta bireyler için önemli bir hedef olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda, firmaların üretim süreçlerinde doğrudan ve dolaylı sera gazı emisyonlarını ifade eden karbon ayak izlerini ölçmeleri, izlemeleri ve dengelemeye çalışmaları bir yandan iklim değişikliğinden kaynaklanan olumsuzlukları azaltırken diğer yandan çevre dostu projelerin finansmanını önceleyen bankalara ve yatırımcılara ulaşmayı sağlamaktadır. Bu süreçte, çevre, sosyal ve yönetişim ilkelerine (ÇSY-ESG ilkeleri) uyumlu olarak üretim yapan firma faaliyetlerinin banka kaynakları ile finansmanı ile söz konusu ilkelere dayalı olarak ihraç edilen yeşil-mavi-sosyal menkul kıymetler aracılığı ile yaratılan finansal kaynakların çevre dostu projelere aktarılması yeşil banka varlık ve plasmanları (green assets) ile yeşil yatırım portföylerinin oluşturulması ve sürdürülmesini başlatacaktır. Diğer taraftan, iklim değişikliğine bağlı risklerin devam ediyor olması hükümetleri önlemler almaya yönlendirmiş ve bu kapsamda, büyüme stratejisinin yeşil büyüme eksenine kaydırılmasını ifade eden Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) 11 Aralık 2019 yıl sonunda ilan edilmiştir. 2050 yılında karbon-sıfır ilk kıta olma hedefinin ortaya konulmasının devamında yayınlanan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (Carbon Border Adjustment Mechanism) ile karbon kaçağının önlenerek iklim değişikliğiyle olan karbon maliyetlerine eşdeğer bir maliyetin ithal edilen ürünlere de uygulanmasına yönelik düzenleyici bir sistemin oluşturulmasını esas almaktadır. Sera gazı emisyonlarının azaltılması, denkleştirilmesi araçlarının çevresel risklerin yönetilmesinin temelini oluşturacağı öngörülmektedir. Eğitim programının amacı sürdürülebilir ekonomiye geçisin sürdürülebilir çevre dostu yatırımlarla finanse edilmesi, yeşil finansman araçlarının ve sera gazı emisyonlarının fiyatlanmasını sağlayan karbon piyasalarının tanıtılması ve farkındalık oluşturulması ile ülkemizde büyük firmalar ya da KOBİ’lerin düşük karbonlu üretime geçiş durumları konusundaki saha çalışmalarının paylaşılmasıdır.
Eğitim İçeriği
Eğitmen
Sayın Dr. Neslihan Özdemir
Sn Özdemir’in akademik geçmişi; 2016 – Okan Üniversitesi, Bankacılık Doktora Programı, İstanbul
2000 - NC State University, Ekonomi Yüksek Lisans Programı, Raleigh – ABD
1994 Strathclyde University, Gradute Business School, Glasgow- Scotland
1993 - Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstatistik Yüksek Lisans Programı, Ankara 1988 - Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstatistik Lisans Programı, Ankara
Bankacılık sektörünün düzenlenmesi, risklerin belirlenmesi ve izlenmesi ile bankacılık krizleri ve sorunlu banka varlıklarının çözümlenmesinde 20 yılı aşkın tecrübesiyle bankacılık sektöründe uzmanlığı bulunmaktadır. TCMB, BDDK, TMSF’de bankacılık sektörü ağırlıklı olmak üzere finansal hizmetler sektöründe geniş sektörel tecrübeye sahiptir. Bankalarda finansal riskler ve yönetilmesi, mevcut ve potansiyel riskleri kapsayan sermaye yönetimi, risk yönetim aracı olarak stres testleri, risk yönetim aracı olarak iç sistemler ve iç kontrol, türev ürünler ve finansal araçların değerlemesi, TFRS 9, riskten korunma muhasebesi, Türkiye’de sermaye piyasası ve araçlarının gelişimi, varlıkların menkul kıymetleştirilmesi (securitization, covered bonds), ekolojik ve sürdürülebilir finans (green finance) konularında araştırmaları mevcuttur. Geleneksel olan ve olmayan para politikaları ve araçları, merkez bankacılığında para kurulu, merkez bankalarında reaksiyon fonksiyonu, enflasyon ve hedeflenmesi konularında çalışmaları bulunmaktadır. Kobilerin finansmana erişimi, sermaye yapısı, ekonomik döngülerle etkileşimi, türev işlem sözleşmeleri ile finansal risklerin yönetilmesi, sürdürülebilir finans kapsamında finansal olmayan çevresel ve sosyal risklerin yönetilmesi konularında saha çalışmaları yürütmektedir. Yurt içi ve yurt dışında pek çok sunum gerçekleştirmiş; komite ve gruplara üye olmuş, yuvarlak masa toplantılarına katılmıştır. Akademik çalışmalarda tez danışmanlığı yapmış ve Okan Üniversitesi Bankacılık Bölümü yüksek lisans düzeyinde bankalarda finansal riskler ve yönetilmesi dersi vermiştir.
Neslihan Özdemir Eğitim ve Danışmanlık Ltd. Şti.’nde Kurucu Ortak, Danışman ve Eğitmendir.
Başlıca Yayınları
Kitap: Finansal Riskler ve Türev İşlem Sözleşmeleri, TBB, 2021 Makro İhtiyati Düzenlemelerin Bankacılık Sistemi Üzerindeki Etkinliği, Türkiye Uygulaması, Önder Yılmaz ile, TBB, 2018 Excess to Finance of SMEs in Turkey, with Prof. Dr. Halit Targan Ünal, Würzburg 4th International Business Conference, 2021 Net Interest Margin [NIM] in Turkish Financial Sector, with Prof. Dr. Halit Targan Ünal, 10th UBT International Conference on Management, Business and Economics, 2021 Doktora Tezi: Riskten Korunma Muhsebesi ve Özkaynaklara Etkisi, 2016 Yüksek Lisans Araştırması: Inflation Bias Hypothesis & Currency Board as a Monetary Policy for Turkey, 2000 Yüksek Lisans Tezi: Measurement of Operational Quality of Turkish Banking Sector by Using Taguchi’s Squared Loss Fuction Approach, 1993
Eğitim Tarihi |
5-6-7 Haziran 2024 |
Eğitim Saatleri |
09:30 – 12:30 |
Eğitim Yeri |
Çevrimiçi Toplantı Ortamı |
Eğitim Bedeli |
2.700 TL + KDV |